Jedzenie wysoko przetworzone jest niezdrowe, chyba każdy o tym słyszał. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak jest? Co takiego kryje się w tej żywności, że tak nam szkodzi? I, co konkretnie, można określić produktem wysoko przetworzonym?Na te pytania odpowiedziała dietetyczka Irena Owsiak. Warto wziąć sobie do serca to, co mówi.
Sieć popularnych hipermarketów Auchan wydała oświadczenie o wycofaniu ze sprzedaży pozornie zdrowej przekąski. Sprawdź, czy masz ten produkt w domu i co powinieneś z nim zrobić.
Sztuczne barwniki i konserwanty mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie. Z przetworzonej żywności trudno jest zrezygnować, ale warto zacząć czytać etykiety. Składnik, którego trzeba szczególnie się wystrzegać, to erytrozyna. Ukrywa się pod symbolem E127. Erytrozyna to syntetyczny barwnik spożywczy, który w całej Europie wciąż jest powszechnie stosowany w produkcji żywności. Tymczasem w USA trwa debata nad jego całkowitym zakazem z powodu obaw o potencjalne skutki zdrowotne.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu chipsów marki Przysnacki. Produkt został skażony olejem termalnym, który stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.Ostrzeżenie dotyczy kilku rodzajów chipsów, producent nie zaleca ich spożywania. Dokładnie sprawdź informacje zawarte na etykiecie.
Codzienna dieta Polaków pozostawia wiele do życzenia. Sytuacja pogorszyła się w czasie pandemii, w trakcie której znacznie podniosło się spożycie tłuszczów. Polacy częściej zaczęli też sięgać po cukier, słodycze i sól. Zatrważający jest fakt, że wielu z nas, szczególnie mężczyzn, nie odczuwa potrzeby, by jeść zdrowiej.Gdyby spojrzeć w jadłospis wielu z nas, można by zauważyć, że szczególnie często pojawiają się te trzy produkty. I to właśnie one rujnują nasze zdrowie.